torstai 4. syyskuuta 2014

Struuderoll

Lauantaina surffailin netissä ja satuinpa eksymään Nami-hiiren blogiin. Nami- hiiri on juuri laittanut pystyyn kilpailun, jossa tarkoituksena on keksiä kääretortulle yhdistelmäpari jostain muusta leipomuksesta. Kuten Hiiri itse kertoi esimerkiksi brookien, joka on yhdistelmä browniesta ja cookiedoughista. Toinen hittiyhdistelmä on cakepop tai cookiepop jossa kakkumuru tai keksimuru on muotoiltu tikkarin muotoon tikkuun.
Kilpailun idea on ihan uusi (ainakaan itse en ole ennen kuullut) joten pakkohan siihen on osallistua. Rupesin heti miettimään erilaisia vaihtoehtoja, joissa sekä makujen sekoitukset onnistuisivat, että nimi kuulostaisi sulavalta. Mieleeni juolahti kääretortun ja voileipäkakun yhdistelmä, mutta suolaiset käärikset on jo vanha juttu. Sitten mietin punssirullan ja kääretortun yhdistämistä, mutta suuremmassa mittakaavassa oleva punssikääre ei oikein itsestä tuntunut houkuttelevalta. Sitten se juolahti; Struudelin ja kääretortun yhdistelmä = Struuderoll!!! (englantilaisittain kääretorttu on nimeltään Swiss Roll)

Tadaa -> 

Syksyn teemaankin oivasti sopiva omenainen leivos sai uuden ulkomuodon tutulla täytteellä. Tai no itseasiassa täyte menee uuniin samaan aikaan kun kääretorttukin, eli samoin tavoin kun Struudelissakin. Ja kun täyte kääriytyy taikinan kanssa rullalle niin väliinhän tarvitsee täytteen. Ja minkä kanssa Struudeli syödään? No vaniljakastikkeen! Eli kun pohja on jäähtynyt, niin väliin vatkataan vaahtoutuvaa vaniljakastiketta ja kääritään rullalle. Tai vaniljajäätelöä!!! Siten kääreestä saisi siistimmän ja tiiviimmän, mutta tarjoilu olisi oltava nopeaa...
Mietin kahta vaihtoehtoa Struuderolliksi. Joko täyte taikinaan, tai sitten täyte täytteeksi. Raati koolle ja vaihtoehtoja maistamaan. Ensimmäinen vaihtoehto voitti ehdottomasti 5-0. Vaikka täytteellinen Struuderoll kääriytyi ja leikkaantui siistimmin, vaniljakastiketäytteellinen maistui paremmalta ja ainakin äiti sanoi sitä houkuttelevamman näköiseksi sen kuohkeuden takia. Vaniljakastike vaan meinaa tursuta ulos kääriessä, sen takia kääre ei ole ihan niin siisti. Ja muistuttaahan valmistaminenkin enemmän Struudelin valmistamista, kun kaikki ainekset laitetaan uuniin samaan aikaan. Paistoaikakin on lyhyempi. Ja on hyvää!
Tässä vaihtoehtoinen täytteellinen versio

Tässä uutukaisen resepti:

STRUUDEROLL

Pohja:
3 munaa
1,5dl sokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
2-3 isohkoa omenaa (jauhoista mielellään)
kanelia
sokeria
1/2-1 dl rusinoita
1/2 dl kookoslastuja tai mantelilastuja

Täyte:
1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (Flora/Rainbow)

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja jauhe. Lisää vaahtoon vähitellen. Pilko omenat pieniksi paloiksi. (Käytin pakkasesta sulattamiani omenoita. ne olivat sulaneena pehmeitä joten raaoista omenoista paiston jälkeen ei ollut pelkoa. hyvä kikka ;)) Sekoita loput ainekset kulhossa ja kääntele taikinaan. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 200 asteisen uunin keskitasolla 6-8 minuuttia. Anna jäähtyä. Vatkaa vaniljakastike ja levitä pohjan päälle. Kääri leivinpaperia apuna käyttäen. Siirrä hetkeksi jääkaappiin leivinpaperiin käärittynä. 

Ja näin syntyy Struudelin ja kääretortun yhdistelmä STRUUDEROLL!

9 kommenttia:

  1. Kaunis kiitos kivasta kisaavasta kääretortusta !
    Pidetään peukkua!

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Mahtava kisa sulla käynnissä!

    VastaaPoista
  3. Tää maistuu varmaan ihanalle! Tykkään kaikista ainesosista. En ole ikinä edes pelkkää struudelia päässyt maistamaan.:) Onnea kisaan! :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos! Sullakin on tosi kiva kisakääris ja tosi nätit koristeet! Onnea sinullekin :)

    VastaaPoista
  5. Tykkään struudeleista ja myös tästä. Onnea kissaan!

    VastaaPoista
  6. Jotenkin minusta niin suloisen houkutteleva! Tosi hyvä idea ja hauska nimi. Struudeli on hyvää ja ihan varmasti tämäkin :) Onnea kisaan!

    VastaaPoista
  7. Kiitos kivoista sanoista! Tämä on kyllä suussa sulavaa, jos haluaa pehmeämpää vaihtoehtoa rapealle struudelikuorelle :)

    VastaaPoista
  8. Iltaa, napostelin viimeiset murut lautaselta Ü ......Täytyy kyllä testata hiirenkolossa ja antaa naapureiden maistaa....ovat makean maistelussa aika exsperttejä !
    Laittaisitko minulle osoitetiedot, niin saan ne suoraan omaan kortistooni....lohduketta lähtisi maanantaina matkaan.

    VastaaPoista